actufinanciel

Boekhouden voor de bouw

Geplaatst op

Veel ondernemers en zzp’ers hebben een hartgrondige hekel aan boekhouden. Het hoeft echter helemaal geen vervelende taak te zijn. In dit artikel vertellen we je over de verschillende mogelijkheden.

Veel zelfstandigen vinden dat boekhouden veel tijd kost en ze afhoudt van dingen die ze liever doen, beter kunnen en waar ze geld mee verdienen. Toch zijn er goede opties om de boekhouding zelf te doen en dat hoeft niet beslist veel geld te kosten. Sterker nog, het kan je veel geld besparen. Ook is het natuurlijk goed om zelf je boekhouding te doen. Zo kun je in de gaten houden hoe het gaat met de inkomsten en uitgaven, een spreekwoordelijke vinger aan de pols houden v.w.b. het financiële reilen en zeilen van jouw onderneming.

Uitgelicht: Bouw Boekhoudprogramma? | tips, prijzen, reviews en functies

Wat zijn de mogelijkheden?

Moderne boekhoudprogramma’s voor de bouw bieden veel opties en voordelen. We noemen er een paar:

  • Directe btw-aangifte
  • Online factureren
  • Automatisch versturen van herinneringen
  • Automatische scans van facturen.

Administratiekantoren

Je kunt natuurlijk ook je boekhouding uitbesteden aan een administratiekantoor. Meerdere administratiekantoren zijn gespecialiseerd in de bouwsector. Dit is een groot voordeel want in de bouw heb je te maken met een heleboel verschillende voorschriften en regels. Dan hebben we het bijvoorbeeld over:

  • Verschillende btw-tarieven
  • Subsidies
  • Regels voor het hebben van personeel
  • VAR-verklaringen

Het voordeel van het uitbesteden van je boekhouding aan een gespecialiseerd administratiekantoor is dat zij rekening houden met alle mogelijke regels, en ze kunnen je wijzen op mogelijkheden voor belastingaftrek en het aanvragen van subsidies. Je kunt aan het administratiekantoor vragen of ze aangesloten zijn bij een brancheorganisatie voor meer zekerheid.

Uitgelicht: Windows boekhoudprogramma: uitgebreide vergelijking

Het grote voordeel van het zelf doen van de boekhouding is uiteraard dat je er niemand anders voor hoeft te betalen. Een goed boekhoudprogramma is dan wel zonder meer een vereiste.

Het boekhoudprogramma van de belastingdienst

De Belastingdienst is ervan doordrongen dat het belangrijk voor ondernemers in de bouw is om een goede administratie te voeren. Ze hebben daarom zelf een online-boekhoudprogramma samengesteld voor ZZP’ers in de bouw: Fiscus.nl. Voor dit programma heb je geen administratieve achtergrond nodig. Elke ZZP’er in de bouw kan toegang krijgen tot dit programma.

Tot slot

We hebben in dit artikel proberen aan te tonen dat er vele opties zijn voor het bijhouden van een goede boekhouding in de bouwwereld. Of je het nu zelf doet of het uitbesteedt, er zijn mogelijkheden genoeg om ervoor te zorgen dat het goed gebeurt. Dat geeft je rust en zal je op de lange termijn geld besparen.

Gerelateerde berichten

Voordelen van online boekhouden

Boekhouden is een boekhoudkundige functie waarmee je de financiële informatie van je organisatie op een gestroomlijnde manier kunt presenteren en...

Lees meer

Waarom overstappen naar POS systeem

Als u discrepanties ziet tussen uw verkoopcijfers of inventaris en wat er in de kassa zit, kan het zijn dat uw werknemers van u stelen. Het is zelfs...

Lees meer

Over ons

We houden je op de hoogte van ontwikkelingen binnen de financiële wereld in algemene zin. Voor financieel advies verwijzen we je graag door naar een erkende financiële expert bij je in de buurt.

Contactgegevens

Via info @ actufinanciel.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden