actufinanciel

Tips voor ZZP’ers die te maken hebben met internationale cliënten

Geplaatst op

De mogelijkheid om diensten te verlenen aan internationale klanten via het internet is een groot voordeel voor freelancers. Er zijn echter een aantal factoren waarmee je rekening moet houden wanneer je te maken krijgt met buitenlandse klanten. Denk bijvoorbeeld aan hoe je betaald dient te krijgen. Hier hebben we al een handig tip voor: freelance factoring. Hieronder volgen enkele zaken waar je over moet denken als internationaal freelancer. 

Taal en cultuurbarrière 

De manieren van zakendoen varieert over de hele wereld. Sommige landen zijn erg informeel in taalgebruik. Denk bijvoorbeeld aan hoe ze e-mails opstellen of hoe ze reageren op belletjes. Nederland is hier een goed voorbeeld van. We worden steeds informelere. In andere landen blijven zakelijke gesprekken professioneel en is etiquette juist een hoge prioriteit. Denk hierbij bijvoorbeeld aan China maar ook aan bepaalde sectoren in Amerika. Voordat je klanten in een bepaalde markt aanneemt, moet je eerst de cultuur leren kennen. Ook taalbarrières kunnen uitdagingen opleveren. Het werken met een klant die een andere taal spreekt, stelt eisen aan de vertaling en brengt risico’s met zich mee voor verkeerde interpretaties. Gelukkig zijn er een aantal goede vertaal softwareprogramma’s om te helpen.

Extra kosten door extra tijd dat je kwijt bent

Door rekening te houden met de bijkomende kosten van buitenlandse activiteiten, kunt je jouw tarieven afstemmen op wat je in eigen land verdient aan projecten. Denk hierbij aan de “tijdswaarde” van geld. Als taal, communicatie en andere obstakels je te veel vertragen, verdien je misschien niet genoeg bij een bepaalde klant om het werk voort te zetten. Pas in dat geval de tarieven aan en wees hier open en eerlijk over tegenover de klant. Als het echt niet anders kan, kun je maar beter de dienst beëindigen omdat je er geen geld mee verdient.

Wisselkoers verschilt per land

Je hebt het misschien niet direct door, maar je inkomen uit internationale zaken is erg sterk gerelateerd aan de internationale wisselkoersen. Als je de betaling in de valuta van de klant neemt en deze omrekent naar je eigen valuta, kun je daarvan profiteren of er juist onder lijden. Als de valuta van de klant zwak is ten opzichte van die van jou, is je inkomen na omrekening relatief laag. Houd er rekening mee dat je vaak enkele kosten betaalt, direct of indirect, voor de omrekening. Facturering en betaling in je eigen valuta is een manier om dit gedoe te vermijden.

Betaalsystemen zoals factoring

Sommige betalingssystemen zijn geoptimaliseerd voor binnenlandse klanten, terwijl andere gespecialiseerd zijn in wereldwijde of internationale verwerking. Let bij de keuze van een betalingsverwerker op eventuele verschillen in kosten voor de verwerking van internationale transacties. Houd rekening met dat verschil in je prijs, zodat je geen geld verliest bij internationale transacties.

Gerelateerde berichten

Over ons

We houden je op de hoogte van ontwikkelingen binnen de financiële wereld in algemene zin. Voor financieel advies verwijzen we je graag door naar een erkende financiële expert bij je in de buurt.

Contactgegevens

Via info @ actufinanciel.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden