actufinanciel

De implementatie van ERP-software

Geplaatst op

Digitale transformatie is in volle gang in alle sectoren. Bedrijven van allerlei soorten en maten vertrouwen op verschillende bedrijfssoftware-oplossingen, bijvoorbeeld om de weg naar een papierloos kantoor te durven bewandelen of om processen volledig te digitaliseren en te automatiseren.

ERP-systemen stellen bedrijven in staat om business resource planning digitaal af te handelen. Dit vereist een verscheidenheid aan verschillende processen en procedures, die allemaal in kaart kunnen worden gebracht met behulp van ERP-software. ERP-software is immers meestal modulair. De functies die meestal nodig zijn in een specifieke business unit of afdeling zijn gebundeld in één module en kunnen door alle medewerkers van de betreffende business unit worden gebruikt met de juiste autorisaties.

 

ERP-software kiezen

Elk bedrijf heeft echter zijn eigen eisen aan geschikte ERP-software. Het eisenprofiel van een bedrijf is onder andere afhankelijk van hoe groot het bedrijf is of tot welke branche het behoort. De ERP-softwaremarkt is groot en divers. Op deze manier kan een passende oplossing op de markt worden gevonden voor bedrijven met zelfs de meest specifieke behoefteprofielen.

Het is belangrijk dat bedrijven die op zoek zijn naar (nieuwe) ERP-software altijd goed kijken naar hun eigen processen en specifieke eisen definiëren, die vervolgens kunnen worden vastgelegd in de vorm van een specificatie. In een later stadium dienen de specificaties vervolgens als basis voor potentieel in aanmerking komende leveranciers om te beslissen of zij in staat zijn om toezicht te houden op en uitvoering te geven aan een project.

 

Waar moet je op letten?

Ook is het belangrijk dat je als bedrijf potentiële aanbieders de kans geeft om zichzelf en hun oplossing persoonlijk voor te stellen. Dit geeft u niet alleen een betere indruk van de software en de mogelijkheden ervan in de praktijk, maar stelt u ook in staat om te beoordelen of interpersoonlijke factoren consistent zijn. Uiteindelijk is bedrijfssoftware als ERP ontworpen voor langdurig gebruik. Idealiter is de aanbieder ook een paar jaar een belangrijke zakenpartner.

Zeker in de financiële sector is het aan te raden om op zoek te gaan naar een leverancier met kennis van uw branche. Zij weten immers als geen ander waar u dagelijks mee te maken krijgt en zijn dus op de hoogte van de vereiste functionaliteiten en modules van ERP-software binnen uw sector.

 

Implementatie van ERP-software

Na het selecteren van een geschikt ERP-systeem is de volgende stap de implementatie. Hoe dit precies werkt, hangt onder andere af van het licentiemodel of platform waarmee de ERP-software moet worden bediend. Cloudgebaseerde software vereist bijvoorbeeld meestal geen langdurige installatie. De software wordt aangeschaft en vervolgens tijdig via internet beschikbaar gesteld aan bedrijven.

In een on-premises implementatie wordt de software daadwerkelijk geïnstalleerd op de eigen servers van het bedrijf. Dit gaat meestal gepaard met een grotere (tijds)besteding. Bedrijven moeten hier rekening mee houden bij het kiezen van een geschikte softwareoplossing. Daarnaast ligt de verantwoordelijkheid voor het onderhoud en de service van de software dan voornamelijk bij het bedrijf. Het bedrijf heeft echter ook volledige controle over de gegevens die in het systeem worden verwerkt. Het is dus uiteindelijk aan het betreffende bedrijf om te beslissen welk licentiemodel het meest geschikt is.

Bent u benieuwd welke andere leveranciers u misschien wel de perfecte oplossing aan zouden kunnen leveren? Kijk dan op ERPoverzicht.nl en vul het formulier in om een breed scala aan aanbieders met elkaar te vergelijken.

Gerelateerde berichten

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden